solun

град Солун, Гърция

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Град Солун е град с богата история и е включен списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.
Той е център на Солунската епархия на Гръцката православна църква. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр. н.е., който му дава името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. През годините, Солун е бил важно културно и търговско средище на Византия, а по-късно на Османската империя.
Вторият по големина град в Гърция предлага редица възможности за развлечение на туристите.
Разположен е на северния бряг на Егейско море и дори през студените зимни месеци там температурите често достигат 15-20 градуса над нулата.Тъй като е доста компактен град не е трудно да бъде разгледан дори и за няколко часа престой.

Естествено всяка обиколка на Солун трябва да започне от Бялата кула, това все пак е една от емблемите на града. Намира се на морския бряг, така че няма как да я пропуснете. Бялата кула е отворена за посещения и вътре всеки ден до 15,00 часа.

bqlata_kula_solun

От площада пред кулата на запад се простира крайбрежната улица, по която има безброй кафенета и сладкарнички, които са винаги пълни.
Вървейки по крайбрежната улица, след около 500 метра ще стигнете до площад „Аристотелис“, на който се намира паметникът на Аристотел, чиито палец на левия крак е добил златист цвят от допира на туристите, които спазват традицията да се докоснат до него, за да се върнат пак в Солун.

aristotel_solun

Ако изберете да се разходите по алеята, продължаваща на север от площад „Аристотелис“, ще стигнете до „зеления“ часовник, чиито „циферблат“ е изцяло от цветя и декоративни храстчета, сгушили се в добре поддържан райграс.

cveten_chasovnik_solun

Посещавайки Солун е задължително да посетите площад „Свети Димитър“, където се намира едноименната църква. Тук можете да надпишете листче с желание и да го пуснете в сандъче. Поверията гласят, че Свети Димитър изпълнява наречените желания. Ако искате да запалите свещичка за здраве, трябва да оставите дребни пари в паничката до свещите.

Тук те не се продават, а всеки оставя колкото му е на сърце. В църквата ще ви направи впечатление иконата, на която Свети Димитър, яхнал своя крилат кон, пробожда с копие снажен млад мъж. Този мъж всъщност е българският Цар Калоян, убит през 1207 година при обсадата на Солун. Поне гърците вярват, че именно светецът ги е избавил от Калояновите войни.

sveti_dimityr_solun

Можете да разгледате Солун и от морето. Трите на брой корабчета са закотвени на кея до Бялата кула и тръгват на всеки 30 минути. Самата обиколка с тях трае 30 минути и е безплатна. Задължително условие е да си поръчате нещо от бара.

Други интересни забележителности, които можете да посетите са:

Арката на Галерий

Един от характерните паметници на града. Арката на Галерий е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki).

Arch of Galerius, Thessaloniki, Macedonia, Greece

Ротондата Свети Георги

Ротондата е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей за император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен.

sv_georgi_solun