Балнеология в региона на град Сандански

mineralni-izvori-Rupite

Рупите

Местност Рупите е позната с лековитата си минерална вода (75°С) с високо съдържание на сяра, която извира от кратера на изгасналия преди 4 милиона години вулкан Кожух. Даденостите на тези термални извори са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи тракийци от племето синти, които създали свой град тук – Хераклея Синтика. В непосредствена близост до парка на Ванга и храма „Света Петка българска”  има изграден плаж с 3 отделения – мъжко, дамско и общо. В мъжкото и дамското отделение има по два басейна, като единият е само с минерална вода, а другият – с лечебни водорасли. От стотици години хората посещават и малки естествени басейни в местността, съдържащи лечебна кал и водорасли.

Минералната вода на Рупите се препоръчва за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, опорно-двигателния апарат, болест на Бюргер, простата, дискова херния, радикулит, ревматизъм, стерилитет и др.

Марикостиново

Курортният калолечебен комплекс Марикостиново е разположен на 17 км от Сандански. Намира се на 80 м надморска височина. Съчетанието на минералната вода и лечебна кал са ценно природно богатство на региона. Даденостите на термалния извор са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи тракийци от племето синти. През османско владичество минералната гейзерна кал от Марикостиново е била карана с биволски коли до Цариград. Минералната вода от различните водоизточници в Марикостиново е с близък състав и лечебен характер с наличие на въглероден двуокис (200 мг/л) и свободен сероводород (1,1мг/л). Значителна част от дебита на минералния извор (60°С) се излива в езеро с лечебна кал, образувана при отлагане на фино глинесто вещество, носено при извирането на минералната вода.  Минералната вода в Марикостиново в съчетание с лечебната кал, се отразяват благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и псориазис.

Минерална вода „Преподобна Стойна”, село Катунци

В района на село Катунци има няколко сондажа, от които извират различен по състав минерални води. Водата от сондаж 236 ХГ съдържа рядко срещани на Балканите минерали. Докато флуоридът съпътства всички термални води от поречието на река Струма и околността, в тази минерална вода неговото присъствие е незначително. По отношение на  физико-химичения си  състав водата се характеризира като термална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна и натриева, със съдържание на сребърни йони. Водата се използва за бутилиране като натурална минерална вода „Преподобна Стойна.