Климат в град Сандански

klimat-v-sandanski

Град Сандански е известен като най-топлото селище в Република България, със средна годишна температура 13.9ºС, с най-ниската в страната средна относителна влажност на въздуха – 66%, с най-голяма продължителност на слънчевото греене – 2506 часа, с най-малко мъгливи дни през годината – средно 5. Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България. Не е случайна славата му на най-добрата в Европа естествена балнеолечебница за хронични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища – бронхиална астма, хроничен и астматичен бронхит, състояния след бронхопневмонии, състояния на възстановяване след белодробни операции, енфизем на белите дробове, хронични ринити, фарингити, синуити, сенна хрема, респираторни неврози и др.

От хилядолетия Сандански е бил известен с лечебната си минерална вода. В курорта има 5 минерални извора с температура между 33° и 83°С, която се използва за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателната, централната и периферна нервна система.

С право може да се каже, че днес град Сандански се е превърнал в своеобразен „завод за здраве”. Климатолечението и балнеолечението тук отдавна са доказали предимствата си и са превърнали града в национален и международен балнеоложки курорт.

Климатът в град Мелник  е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. Благоприятен е за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Нивото на алергени във въздуха е сред най-ниските в България.